фото: pixabay.comВсеки обича бира, но никой не се замисля, че тази

...
фото: pixabay.comВсеки обича бира, но никой не се замисля, че тази
Коментари Харесай

На днешната дата преди 28 години откриват бира в съд на 5 хиляди години

фото: pixabay.com

Всеки обича бира, само че никой не се замисля, че тази напитка я има доста преди нас. Колко тъкмо? Според някои първообраза й е на към 5 хиляди години.

5 ноември 1992 година – учени разгласяват доказателства в списание „ Нейчър “ за съществуването на антична бира в 5000-годишна дамаджана в Годин Тепе, централната част на планинската верига Загрос в Иран. 

Година по-рано откривателите откриват на същото място (крепост на Пътя на коприната) доказателство за вино от почти същия интервал. Откритите текстове обаче допускат, че бирата е била по-популярна напитка в долна Месопотамия. Тя се е консумирала както от елементарните хора, по този начин и от представителите на висшата класа.

Находката на пивоварни останки по вдлъбнатините на стомната поддържа изказванието, че това ферментирало питие е било е било желано от шумерите. Жълтата субстанция съдържа калциев оксалт – постоянно срещан биопродукт от варенето на ечемик.

Въпросните вдлъбнатини евентуално е трябвало да задържат калциевия оксалт, който може да бъде доста кисел и даже токсичен, и да му попречват да скапе бирата.

Това обаче надалеч не са единствените доказателства – по пода, където е била открита стомната, са открити и останки от ечемик: съществена съставна част на бирата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР